Přidat vinaře
Pro lidi,
kteří rádi pijí víno
Drobečková navigace

Úvod > Recepty > Babiččin dušený lilek s rajčaty / Melanzane e pomodorini della nonna

Babiččin dušený lilek s rajčaty / Melanzane e pomodorini della nonna



Emanuel Ridi uvádí tento recept jako rychlé a jednoduché jídlo. Báječně chutná ovšem natolik, že se na jeho chuť jen tak nezapomíná. Co dodat?;-)

Suroviny:

  • 2 větší lilky, 150ml olivového oleje, 3 stroužky česneku, 10 středně velkých zralých rajčat, nahrubo nakrájených, 1 snítka čerstvé bazalky, sůl

Postup:

  1. Nakrájejte lilky na asi 1 cm široké kousky a odstraňte z nich měkký střed i se semínky. Olivový olej rozehřejte na velké pánvi. Ve chvíli, kdy je rozpálený, na něj vhoďte lilek. Pečte ho 5 minut, dokud nebude zlatavý a křupavý. Poté lilky z pánve odstraňte, osušte papírovou utěrkou a osolte.
  2. Dvě třetiny oleje z pánve odlejte a na zbytku orestujte nasekané stroužky česneku, pak přidejte rajčata a bazalku. Pokud používáte čerstvá rajčata, duste je déle, aby se zredukovala jejich šťáva.
  3. Vraťte lilky na pánev, promíchejte je a pokud je třeba, dochuťte je. Nakonec můžete lilky zasypat čestvě strouhaným parmazánem. Servírujte s těstovinami nebo jako hlavní chod (na obrázku s neobyčejně dobrým domácím chlebem).

Recept je převzat kuchařky S Italem v kuchyni III., strana 139. K jídlu se hodí řada bílých vín, voňavějších (muškát, tramín), klasika (rulandské, Chardonnay) i s vyšším zbytkovým cukrem (např. polosladké). Já zvolil bílé cuvée od z Vinařství Gala, ročník 2011 (jsou v něm všechny odrůdy - Chardonnay, Savignon, Pálava, Ryzlink vlašský...;-).


Komentáře


Žádné komentáře doposud nebyly přidány.

Přidat komentář

Vámi zadané osobní údaje budeme zpracovávat za účelem odpovědi. Bližší informace naleznete v zásadách zpracování osobních údajů