Přidat vinaře
Pro lidi,
kteří rádi pijí víno
Drobečková navigace

Úvod > Recepty > Roštěnky s rajčaty

Roštěnky s rajčaty



Dovolím si citovat časopis Gurmet (srpen 2010), kde jsem tento pokrm objevil: Budete-li chtít uvařit vydatný oběd či večeři, ovšem s letním nádechem, tohle je ta správna volba. Kombinace hovězího masa, rajčat a kaparů vás možná zaskočí, ale věřte, že dohromady jim to opravdu moc ladí. A právě takový krásný den byl 17. září 2011...;-) A taky první prosincová neděle...;-)

Roštěnky s rajčaty a SvatovavřineckéSuroviny:

  • 250g cherry rajčat (doporučuji i více, klidně normálních rajčat, aby bylo více šťávy - je vynikající)
  • 2 stroužky česneku (také nešetřete, přidejte)
  • 4 roštěnky
  • 3 lžíce olivového oleje
  • 2 lžíce kaparů (nebo olivy)
  • 4 snítky oregana
  • pepř, sůl

Recept:

  1. Troubu rozehřejte na 220 stupnů celsia. Rajčátka omyjte, osušte a nakrájejte na poloviny nebo čtvrtiny. Česnek oloupejte a nakrájejte na plátky. Zapékací misku nebo pekáček vytřete lžící oleje a rozložte do něj rajčátka s česnekem. Dejte na 10 minut zapéct do trouby.
  2. Mezitím roštěnky naklepejte hladkou stranou paličky. Na okrajích je několikrát nařízněte, aby se nekroutily. Osolte, opepřete a zprudka je opečte na pánvi na 2 lžících oleje (asi 1-2 minuty po každé straně).
  3. Roštěnky přidejte do zapékací misky nebo pekáčku k rajčatům, přelijte částí rajčatové omáčky (rajčata lehce pomačkejte) a přidejte celé kapary a snítky oregana. Vložte zpět do trouby a pečte dalších 10-15 minut (pekl jsem déle a pod poklicí, cca 40 minut - pak jsou ultra křehké). Podávejte s grilovaným bílým pečivem a salátem (třeba z polníčku a fenyklu). Já jsem zvolil rýži, protože masíčko s rejžičkou je u nás velmi oblíbené (je dobré ale udělat více šťávy - tedy více rajčat) a chlebem.

Jaké víno? Rozhodně červené, osobně jsem popíjel Svatovařinecké, ročník 2008, od Vinium (seženete v supermarketu). Bylo dobré, ale potřeboval pár minut na rozdýchání. Doporučuji spíše lehčí červená vína, například tuto odrůdu, nebo Rulandské modré, André, Frankovku, rozhodně nebarikované.


Komentáře


Žádné komentáře doposud nebyly přidány.

Přidat komentář

Vámi zadané osobní údaje budeme zpracovávat za účelem odpovědi. Bližší informace naleznete v zásadách zpracování osobních údajů