Dovolím si citovat časopis Gurmet (srpen 2010), kde jsem tento pokrm objevil: Budete-li chtít uvařit vydatný oběd či večeři, ovšem s letním nádechem, tohle je ta správna volba. Kombinace hovězího masa, rajčat a kaparů vás možná zaskočí, ale věřte, že dohromady jim to opravdu moc ladí. A právě takový krásný den byl 17. září 2011...;-) A taky první prosincová neděle...;-)
Suroviny:
- 250g cherry rajčat (doporučuji i více, klidně normálních rajčat, aby bylo více šťávy - je vynikající)
- 2 stroužky česneku (také nešetřete, přidejte)
- 4 roštěnky
- 3 lžíce olivového oleje
- 2 lžíce kaparů (nebo olivy)
- 4 snítky oregana
- pepř, sůl
Recept:
- Troubu rozehřejte na 220 stupnů celsia. Rajčátka omyjte, osušte a nakrájejte na poloviny nebo čtvrtiny. Česnek oloupejte a nakrájejte na plátky. Zapékací misku nebo pekáček vytřete lžící oleje a rozložte do něj rajčátka s česnekem. Dejte na 10 minut zapéct do trouby.
- Mezitím roštěnky naklepejte hladkou stranou paličky. Na okrajích je několikrát nařízněte, aby se nekroutily. Osolte, opepřete a zprudka je opečte na pánvi na 2 lžících oleje (asi 1-2 minuty po každé straně).
- Roštěnky přidejte do zapékací misky nebo pekáčku k rajčatům, přelijte částí rajčatové omáčky (rajčata lehce pomačkejte) a přidejte celé kapary a snítky oregana. Vložte zpět do trouby a pečte dalších 10-15 minut (pekl jsem déle a pod poklicí, cca 40 minut - pak jsou ultra křehké). Podávejte s grilovaným bílým pečivem a salátem (třeba z polníčku a fenyklu). Já jsem zvolil rýži, protože masíčko s rejžičkou je u nás velmi oblíbené (je dobré ale udělat více šťávy - tedy více rajčat) a chlebem.
Jaké víno? Rozhodně červené, osobně jsem popíjel Svatovařinecké, ročník 2008, od Vinium (seženete v supermarketu). Bylo dobré, ale potřeboval pár minut na rozdýchání. Doporučuji spíše lehčí červená vína, například tuto odrůdu, nebo Rulandské modré, André, Frankovku, rozhodně nebarikované.
Přidat komentář