Kotlety obvykle baštíme jako řízky. Mé předchozí pokusy vyrobit z nich něco jiného postrádaly chuť a naopak zachovávaly charakteristický tón vepřového. Trojobal to přebíjí a asi proto máme ty řízky tak rádi, mě nevyjímaje. Pohlreichův recept z knihy Česko vaří s Pohlreichem mi však poskytl alespoň drobnou výzvu řízkům. Výsledek byl dobrý a narozdíl od řízků nabídl lehčí pokrm. V záloze mám ještě jeden recept na kotlety - podívejte se na vepřové kotlety s rajčatovou omáčkou.
Suroviny:
- 4 vepřové kotlety
- menší hlávka zelí
- 100 g slaniny
- větvička rozmarýnu
- lžička másla, olivový olej
- sůl, pepř
- na bazalkové pesto:
- 4 stroužky česneku
- šálek nastrouhaného parmazánu
- hrst bazalky
- 200 ml olivového oleje
- sůl, pepř
Postup:
- Nejprve připravte maso. Kotlety očistěte a dejte do misky. Přidejte rozmarýn a zakapejte olivovým olejem. Misku přikryjte potravinářskou fólií a uložte do lednice.
- Omyté zelí nakrájejte na nudličky a krátce spařte v osolené vodě. Vyndejte ho a ihned zchlaďte, aby zůstalo křehké.
- Připravte pesto. V hmoždíři roztlučte nebo pomocí robota rozmixujte česnek, sůl, bazalku a parmazán. Na závěr přidejte olivový olej a dochuťte solí a pepřem.
- Osolené a opepřené kotlety opečte na pánvi (já poté kotlety nechal cca 15 min. v troubě na 150 stupňů, aby byly křehčí).
- V pánvi opečte slaninu, přidejte spařené zelí a prohřejte. Odstavte z plotny a vmíchejte připravené pesto.
Doporučuji podávat s červeným vínem, klidně silnějším, aby se dokázalo utkat česnekem. Například Cabernet Sauvignon, Merlot, Zweigeltrebe atp.
Přidat komentář