Přidat vinaře
Pro lidi,
kteří rádi pijí víno
Drobečková navigace

Úvod > Recepty > Vepřové kotlety se zelím

Vepřové kotlety se zelím



Vepřové kotlety se zelímKotlety obvykle baštíme jako řízky. Mé předchozí pokusy vyrobit z nich něco jiného postrádaly chuť a naopak zachovávaly charakteristický tón vepřového. Trojobal to přebíjí a asi proto máme ty řízky tak rádi, mě nevyjímaje. Pohlreichův recept z knihy Česko vaří s Pohlreichem mi však poskytl alespoň drobnou výzvu řízkům. Výsledek byl dobrý a narozdíl od řízků nabídl lehčí pokrm. V záloze mám ještě jeden recept na kotlety - podívejte se na vepřové kotlety s rajčatovou omáčkou.

Suroviny:

  • 4 vepřové kotlety
  • menší hlávka zelí
  • 100 g slaniny
  • větvička rozmarýnu
  • lžička másla, olivový olej
  • sůl, pepř
  • na bazalkové pesto:
    • 4 stroužky česneku
    • šálek nastrouhaného parmazánu
    • hrst bazalky
    • 200 ml olivového oleje
    • sůl, pepř

Postup:

  1. Nejprve připravte maso. Kotlety očistěte a dejte do misky. Přidejte rozmarýn a zakapejte olivovým olejem. Misku přikryjte potravinářskou fólií a uložte do lednice.
  2. Omyté zelí nakrájejte na nudličky a krátce spařte v osolené vodě. Vyndejte ho a ihned zchlaďte, aby zůstalo křehké.
  3. Připravte pesto. V hmoždíři roztlučte nebo pomocí robota rozmixujte česnek, sůl, bazalku a parmazán. Na závěr přidejte olivový olej a dochuťte solí a pepřem.
  4. Osolené a opepřené kotlety opečte na pánvi (já poté kotlety nechal cca 15 min. v troubě na 150 stupňů, aby byly křehčí).
  5. V pánvi opečte slaninu, přidejte spařené zelí a prohřejte. Odstavte z plotny a vmíchejte připravené pesto.

Doporučuji podávat s červeným vínem, klidně silnějším, aby se dokázalo utkat česnekem. Například Cabernet Sauvignon, Merlot, Zweigeltrebe atp.


Komentáře


Žádné komentáře doposud nebyly přidány.

Přidat komentář

Vámi zadané osobní údaje budeme zpracovávat za účelem odpovědi. Bližší informace naleznete v zásadách zpracování osobních údajů